Denderleeuw maakt zich klaar voor organisatie gemeenteraadsverkiezingen

De organisatie van de verkiezingen vraagt heel wat inspanningen van een lokaal bestuur. Zo ook in Denderleeuw, waar de administratie zich volop voorbereidt op de gemeenteraadsverkiezingen. Om alles vlekkeloos te laten verlopen, komen er onder meer 6 stemlocaties en extra stemhokjes bij.

De organisatie van de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen werd intern grondig geëvalueerd. Onder meer omdat het systeem van voorgestelde tijdstippen onvoldoende gevolgd werd, ontstonden er lange wachtrijen bij verschillende stembureaus in Denderleeuw. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom werden de locaties van de stem- en telbureaus volledig herbekeken. Zo hoopt het lokaal bestuur tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de inwoners.

Toch wordt ook aangeraden om te gaan stemmen op het uur dat elke inwoner op zijn uitnodigingsbrief kan vinden. Op die manier kan de opkomst gespreid worden en worden dus ook wachtrijen vermeden. Ook moeilijke parkeersituaties kan je maar best uit de weg gaan, bijvoorbeeld door te voet of met de fiets naar het stembureau te komen.

Van 7 naar 13 stemlocaties

In plaats van 7 stemlocaties voorziet Lokaal Bestuur Denderleeuw op 13 oktober maar liefst 13 locaties: zaal Den Breughel, de Bibliotheek en sportzaal Ottoy, het gemeentemagazijn in de Veldstraat en De Palaver, het Leonardo College, GO! Atheneum Anne Frank en GO! Basisschool Groei, Vrije Basisschool ’t Landuiterke in de Landuitstraat en de lokalen van ’t Landuiterke in de Kruisstraat, Woon- en Zorgcentrum Ter Bake, Gemeentelijke Basisschool Welle en Gemeentelijke Basisschool De Toverlelie Iddergem.
Verspreid over deze 13 locaties zijn er 23 stembureaus. Ook dit zijn er twee meer dan tijdens de verkiezingen in juni.

Door meer locaties open te stellen, vermindert het aantal kiezers per locatie en moeten kiezers zich gemiddeld minder ver verplaatsen naar het stembureau. Er worden ook twee extra stembureaus voorzien, wat het aantal kiezers per stembureau zal verminderen. En elk stembureau zal meer stemhokjes krijgen en een aparte in- en uitgang om opstoppingen te vermijden.

Als kiezers toch moeten aanschuiven aan het stembureau, kunnen ze dit op elke locatie binnen doen of op een overdekte ruimte. Ook zullen er overal extra stoelen zijn voor wie hieraan behoefte heeft tijdens het wachten. Bovendien komt er extra signalisatie op de locaties, zodat de kiezers duidelijker geleid worden naar het juiste stembureau.

Vragen?

Wie vragen of verdere opmerkingen heeft, kan contact opnemen door een mail te sturen naar verkiezingen@denderleeuw.be.