Huldiging duurzame helden tijdens week van de Duurzame Gemeente 2024

Van 18 tot en met 25 september is het de Week van de Duurzame Gemeente (VVSG). Dit initiatief brengt de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties onder de aandacht. Ook dit jaar koos Lokaal Bestuur Denderleeuw enkele ‘duurzame helden’. Dit zijn mensen die zich (on)bewust inzetten voor de ontwikkelingsdoelstellingen in Denderleeuw. De helden werden gehuldigd en kregen een attentie voor hun inzet.

“Vandaag zetten we onze ‘Duurzame Helden’ in de bloemetjes. De helden kunnen lokale burgers, scholen, organisaties, diensten, bedrijven, verenigingen of andere groepen zijn die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG(‘s). De helden worden in de spotlights gezet de komende week op sociale media en geven zo een lokaal gezicht aan één of meerdere doelstellingen”, zegt schepen voor Duurzaamheid Andy Depetter.

“De editie van 2024 focust zich op het verduurzamen van lokaal beleid zonder specifiek thema. De duurzame helden van dit jaar zijn de coördinatoren van het Buurtinformatienetwerk (de BIN’s), de vrijwilligers van de Leesjury, Speelplein AwimbaLieje, Natuurpunt en ROTS vzw. We willen hen dan ook via deze weg nog eens uitvoerig bedanken voor hun inzet en de meerwaarde die ze, elk op hun manier, creëren voor de inwoners van Denderleeuw”, vertelt schepen voor Duurzaamheid Andy Depetter.

Wat zijn SDG’s?

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) werden in 2015 unaniem goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

“Deze doelstellingen vormen een ambitieus en universeel actieplan voor alle landen wereldwijd om het leven van iedereen te verbeteren tegen 2030. De 17 doelstellingen bestrijken een breed scala aan uitdagingen zoals armoedebestrijding, klimaatverandering, onderwijs, gendergelijkheid, duurzame economische groei en nog veel meer. Elk van deze doelstellingen is een integraal onderdeel van de Agenda 2030, die gericht is op het bereiken van een duurzame, rechtvaardige en welvarende toekomst voor iedereen. In Denderleeuw zetten heel wat vrijwilligers en vzw’s zich naast het lokaal bestuur in voor het algemeen welzijn van alle Denderleeuwenaren. Door de jaren heen hebben we al heel wat Duurzame Helden kunnen huldigen. Je kan ze allemaal leren kennen op de website van Denderleeuw”, legt schepen voor Gelijke Kansen Sofie Renders uit.

Meer info over de Duurzame Helden vind je op www.denderleeuw.be/maak-kennis-met-de-duurzame-helden-van-denderleeuw.