Aanpassing voorrangsregels in verschillende Denderleeuwse straten

Vanaf 23 oktober 2024 tot en met 16 december worden de voorrangsregels stapsgewijs aangepast in verschillende straten in Denderleeuw. De regels wijzigingen om verwarrende verkeerssituaties en onduidelijkheid bij weggebruikers weg te werken en de fietsveiligheid te verhogen.

“Momenteel is het niet overal even duidelijk bij weggebruikers waar fietsers voorrang krijgen en waar niet. Dit leidt tot verwarring en gevaarlijke verkeerssituaties”, legt schepen Yves De Smet uit. “Op basis van een adviesnota van Fietsberaad, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen, werd een uitgebreide analyse gemaakt van het Denderleeuwse grondgebied. Op basis van deze analyse werd een visie voor het fietsbeleid in onze gemeente opgesteld. Een van de korte termijnacties is het aanpassen van de voorrangsregels om de fietsveiligheid te verhogen. Deze aanpassingen zijn een belangrijke stap in de uitvoering van ons fietsbeleid en maken onze gemeente fietsvriendelijker.”

Waar worden de voorrangsregels aangepast?

De aanpassing van de voorrangsregels wordt gefaseerd uitgevoerd in de periode van 23 oktober tot en met 16 december. De geplande wijzigingen zijn de volgende:

  • Woensdag 23 oktober: De Kouterbaan wordt een voorrangsweg. De voorrang van rechts op de kruispunten Fonteinstraat/Kiekenborrestraat, Maanstraat/Kiekenborrestraat, Boomgaardstraat/Dwarsstraat, Veertienhoek / Dwarsstraat en Valkstraat/Dwarsstraat wordt opgeheven.
  • Maandag 4 november: De Regentiestraat wordt een voorrangsweg.
  • Maandag 18 november: De Hertstraat en de Kapellestraat worden voorrangswegen.
  • Maandag 2 december: De Broekstraat en de Kerkstraat worden voorrangswegen.
  • Maandag 16 december: De Zandplaatstraat wordt een voorrangsweg en voorrang van rechts op het kruispunt J. Sonckstraat / Moreelstraat wordt opgeheven.