Lokaal Bestuur Denderleeuw helpt anderstalige inwoners via positief ondersteuningsbeleid

Net zoals de rest van Europa en de wereld, kent ook Denderleeuw steeds meer diversiteit onder zijn inwoners. Om inwoners die weinig of geen Nederlands begrijpen te helpen, zet Lokaal Bestuur Denderleeuw in op een positief ondersteuningsbeleid. Dit beleid omvat handvaten voor de eigen medewerkers voor gesprekken met anderstaligen. Het omvat ook een pakket aan initiatieven om de Nederlandse taal onder haar inwoners te versterken.

“Onze medewerkers komen steeds vaker in contact met inwoners die weinig of geen Nederlands begrijpen of spreken. Op dagelijkse basis vormt dit een grote uitdaging. Om hier beter mee om te gaan, ontwikkelden we het taalondersteuningsbeleid voor hen en onze anderstalige inwoners. Dit beleid omvat een taalvisie en richtlijnen hoe een gesprek met een anderstalige inwoner kan ondersteund worden. We wonnen hiervoor advies in bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering en de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. We bieden onze medewerkers daarnaast ook een vorming aan met praktische tips over communiceren met anderstaligen”, vertelt schepen Andy Depetter.

“We zijn er ons van bewust dat een nieuwe taal aanleren niet gemakkelijk is en niet voor iedereen even vlot gaat. Toch is het leren van Nederlands de beste manier om werk te vinden, om een opleiding te volgen, om met buren te praten, om je kind te helpen bij huiswerk, …. Daarom zien we dit taalondersteuningsbeleid als een positief signaal naar anderstalige inwoners”, legt schepen Sofie Renders uit. “Als Vlaamse ambtenaar mag je enkel Nederlands praten, maar niet elke inwoner die naar hier verhuist, begrijpt die taalwetgeving. Via affiches aan al onze loketten zullen we blijvend duidelijk maken wat dit inhoudt én onze inwoners blijven aanmoedigen om gebruik te maken van elke taaloefenkans die hen wordt aangeboden. We spreken uitsluitend Nederlands maar helpen waar nodig met visuele ondersteuning of vertaaltechnologie. We geloven ook sterk dat niet alleen anderstalige inwoners baat hebben bij dit taalondersteuningsbeleid. Duidelijke taal en beeldmateriaal kan voor iedereen verhelderend werken.”

“Daarnaast willen we ook inzetten om ‘de weg naar de Nederlandse taal te vergemakkelijken’. Zo hebben we onze brochure ‘Nederlands leren en oefenen in Denderleeuw’ vernieuwd en zullen we taaliconen gebruiken in onze communicatie over gemeentelijke activiteiten. De taaliconen zijn visuele symbolen die duidelijk maken hoe goed je Nederlands moet zijn om comfortabel deel te nemen aan een activiteit. Het helpt anderstaligen dus om een keuze te maken in ons vrijetijdsaanbod. Want ook dit zijn taaloefenkansen”, zegt schepen Depetter. “Het gebruik van de iconen brengt voor ons als organisator ook een stukje zelfreflectie met zich mee. Ze helpen ons om bewuster te worden van taaldrempels en zetten ons aan om oog te hebben voor een betere toegankelijkheid van onze activiteiten op vlak van taal.”

“Tot slot organiseerden we recent een participatietraject ‘oefenkansen Nederlands’ waarbij we samenzaten met een groepje anderstaligen om te luisteren op welke manier zij graag het Nederlands oefenen. Door te luisteren naar hun noden en aandachtspunten hopen we onze anderstaligen inwoners nog beter te ondersteunen in de toekomst door naast ons aanbod van een basiscursus Nederlands, wekelijkse samenkomsten van Babbelonië en het verhaal van wereldmama’s, verder in te zetten op een meer gevarieerd aanbod aan oefenkansen,” besluit schepen Renders.